română (România) English (United States)

Probleme ce pot aparea la pornirea unui acvariu Probleme ce pot aparea la pornirea unui acvariu

Probleme ce pot aparea la pornirea unui acvariu

 

Unii oameni reclama ca cea mai dificila perioada in din pornirea unui acvariu ar fi prima saptamana, altii ca ar fi prima luna. Perioada de pornire a unui acvariu este cea mai mare consumatoare de timp, deoarece acum trebuie o mare atentie pentru o dezvoltare sanatoasa a acvariului. Testele si observarea atenta a evolutiei acvariului in acesta perioada sunt lucruri esentiale.

 

Surplusul de nutrienti din apa poate fi daunator

 

Să presupunem că ne-am creat un nou acvariu plantat, pe care intentionam sa il mentinem o lunga perioada de timp. La unceput, apa folosita este curate, dar dupa o periada de timp, ea va deveni murdara. Aici sensul de apa murdara va fi acela de apa suprasaturata de nutrienti, darn u ca toate organismele nocive din apa vor afecta organismele din acvariu. Sa ne gandim la odul in care aceste substante sunt generate. In Nature Aquarium, mai intai este asezat substratul in partea de jos a acvariului. Acesta nu este doar locul in care se dezvolta radacinile plantelor, dar si locul in care sunt depozitati dinainte, nutrientii necesari plantelor. Aici va deveni locul in care bacteriile vor dizolva nutrientii si ii vor pune la dispozitia plantelor. Power Sand conţine astfel de substanţe nutritive, care tind să se dizolve în apă atunci atunci cand umplem acvariul pentru prima oara. Deoarece Aqua Soil este pus peste Sand Power, o cantitate mare de substanţe nutritive va continua sa iasa in apa. Nutrienţi dizolvat în apa in perioada iniţială trebuie să fie îndepărtati prin intermediul unor schimburi de apă. O altă mare sursă de substanţe nutritive este data de frunzele moarte de plantelor. Plantele noi introduse in acvariu, au fost de multe ori crescute emers, motiv pentru care isi vor pierde rapid frunzele vechi. Atunci când frunzele moarte putrezesc in apa, este eliberata o cantitate considerabilă de substanţe nutritive. De exemplu, acvariu steri (fara plante, doar cu pesti), apa este circulata prin filtru, iar pestii vor fi introdusi in acvariu doar dup ace bacteriile se vor inmulti sufficient de mult. Totusi, microorgenismele au nevoie de hrana pentru a se inmulti si pentru a trai. Pentru a le încuraja să se reproducă, plante robuste, cum ar fi Amazon Sword, care sunt crescute emers, sunt introduse adeseori in acvariu. Microorganismele vor incepe sa se inmulteasca avand la dispozitie nutrientii necesari hranirii, nutrienti eliberati in apa de frunze. Cantitatea de nutrienti eliberata de frunzele moarte este indestulatoare pentru acest proces. În mod similar, atunci când plantele sunt introduse in acvariu, ele vor fi taiate la anumite lungimi, sau radacinile lor vor fi tunse, rezultând o cantitate mare de celule deteriorate. Substante nutritive vor fi de asemenea eliberate din astfel de zone deteriorate. Din aceste motive, cantitatea de nutrienţi care este eliberata de plante în perioada de pornire a acvariului este neaşteptat de mare, creand astfel necesitatea unor schimburi de apă. In perioada initiala, substantele nutritive se vor gasi din abundenta in apa. Schimbrile frecvente de apa sunt cele mai usoare metode de a trece peste prima saptamana sau peste prima luna de viata a acvariului.

 

Descompunerea si absorbtia nutrientilor in exces

 

Sa ne gandim ce se intampla cu nutrientii dupa trecerea primei perioade de viata aa acvariului. În primul rând, substanţele organice sunt descompuse în filtru. Nutrientii din alimentele neconsumate si din frunzele moarte se transforma în amoniac, care este transformat în nitriţi şi apoi la nitrati de către microorganismele din filtru. Atunci când acest mecanism lucreaza bine, calitatea apei se stabilizează şi peştii pot fi ţinuti fără probleme. Cu toate acestea, în perioada de pornire a unui acvariu în cazul în care filtrul nu funcţionează în mod adecvat, nu va putea tine pasul cu excesul de nutrienti existenti. Substanţele nutritive există in apa sub formă de amoniac toxic şi nitriţi. Prin urmare, este periculos să intoducem pestii in acvariu in a ceasta perioada. Din cauza toxicitatii apei, pestii vor putea fi introdusi in acvariu la o luna dupa pornirea acestuia. Se recomanda efectuarea unor teste de ammoniac si de nitrite inainte de a introduce pestii in acvariu. Aceste substante nocive pentru pesti, le numim de fapt nutrienti, deoarece sunt consummate de catre plante. De fapt, ele sunt utilizate de plante. Cand pornesc fotosinteza, plantele vor folosi nitrogen, fosfor, potasiu si alte multe elemente pentru a-si dezvolta structura. Din moment ce plantele acvatice pot absorbi din apa aceste substanţe nutritive cu ajutorul frunzelor, odata ce incep sa creasca, ele vor absorbi si mai mult. De fapt, într-un acvariu cu lumina adecvata si cu o aditie suficienta de CO2, nutrientii vor fi absorbiti de plante, iar apa va deveni mai curata. Acest process il putem numi purificarea apei de catre plante. Cu toate acestea, volumul de plante este mic în perioada de pornire a unui acvariu. Capacitatea de purificare este scăzută până ce lastarii noi formati vor creste capacitatea de consum a nutrientilor din apa. Prin urmare, o mare cantitate de substanţe nutritive există în apă. Nutrienţii în exces care nu sunt utilizati de plante acvatice vor fi utilizati de alge, iar algele vor prolifera în acvariu. Având în vedere că abilităţile de purificare a apei de filtrare şi plantele acvatice sunt încă slabe în perioada de pornire, sunt necesare schimburile de apa pentru a indeparta excesul de nutrienti. Nutrientii mai pot fi absorbiti cu ajutorul mediilor de filtrare din carbon active introduse in filtru.

 

Apa tulbure – Aqua Soil

 

Claritatea apei este adesea scăzută, iar apa pare oarecum tulbure în perioada de pornire a unui acvariu. Există multe cauze ale acestui fenomen, iar remedial trebuie ales in functie de cauza. De multe ori apa capata un aspect albicios din cauza unor particule foarte fine, care plutesc in apa. Aceste particule pot fi date de catre Aqua Soil. Aqua Soil este produs prin tratatea la caldura a materialului initial, si transformarea lui in granule. Cu toate ca aceste granule nu plutesc in apa, pot fi particule care vor pluti in suspensie atunci cand apa este introdusa in acvariu pentru prima data. Solul nu va emite mult timp aceste particule. In cazul in care apa se tulbura, ea va trebui schimbata. Apa tulbure va disparea dupa cateva schimburi cu apa proaspata De asemenea, pentru eliminarea cu success a apei tulburi, poate fi folosit si Clear Dash. Aqua Soil Amazonia este cel mai popular produs al gamei Aqua Soil, datorită capacităţii sale de a dezvolta plantele acvatice. Cu toate acestea, apa poate capata o culoare galbena la pornirea unui acvariu. Aceasta culoare pare a fi cauzată de acidul humic, care este ingredientul activ al materiei prime din care este facut Aqua Soil. Din moment ce acidul humic stimuleaza cresterea plantelor, cultivarea cultivarea acestora devine mai usoara cu Aqua Soil. Cu toate acestea, o parte din acidul humic poate ajunge in apa, in functie de calitatile acesteia. Colorarea pare să apară mai des atunci când apa este alcalina. Cu toate acestea, este un ingredient natural şi care nu afectează negative plantele şi peştii. Culoarea galbena dispare de obicei treptat, cu ajutorul unor schimburi normale de apa. Daca fenomenul este prea puternic si devine enervant, pot fi facute cateva schimburi de apa suplimentare, sau poate fi utilizat carbonul activ.

 

Apa tulbure – Other causes

 

Indiferent de cat timp a fost pornit un acvariu, tulburarea apei se poate acutiza, in ciuda schimburilor dese de apa. Apa devine tulbure, ca sic and am fi turnat apa in ea, iar in cazul in care nu intervenim, poate deveni verde. Acest lucru se produce atunci când microorganismele din filtru nu sunt in numar sufficient de mare pentru a sustine incarcatura microbiologica din acvariu. Dacă materiile organice nu sunt descompuse in filtru şi o mare cantitate exista in apa, microorganismele din apa le vor consuma, se vor inmulti si vor tulbura aoa. Ele vor deveni atat de prolifice, incat schimburile de apa nu vor tine pasul cu ele, iar apa tulbure va persista. Acvariul isi poate reveni uneori cu schimburi dese de apa, cu CO2 si lumina oprite. In cazul in care nici aceasta metoda nu rezultate, solutia este o lampa UV-C, care va steriliza apa si o va curate de surplusul de bacterii.

 

Plantele de pornire

 

În cazul în care plantele sunt in numar mare iar activitatea lor legata de fotosinteza este ridicata, calitatile apei vor creste, datorita capacitatii plantelor de a purifica apa. Cu toate acestea, unele plante acvatice cresc mai lent si vor consuma nutrienti mai incet. În cazul în care avem nevoie de o mare capacitate de purificare a apei, care sa vina din partea plantelor, vor fi introduse in acvariu plante stem. Acestea se vor adapta rapid noilor conditii si de asemenea vor creste rapid, absorbind surplusul de nutrienti din perioada de pornire a acvariului. Aceste plante le numim plante de pornire. Cu toate ca este greu sa mentinem plantele stem intr-o condtie buna pentru o lunga perioada de timp, ele sunt cele mai bune plante de pornire. De asemenea, pot fi folosite plante plutitoare, deoarece si ele sunt mari consumatoare de nutrienti, dar numai in cazul in care nu intra in contradictie cu peisajul pe care vrem sa-l cream.

 

Alte probleme

 

Am auzit de multe ori vorbindu-se despre buturugi care plutesc, atunci cand adaugam apa in acvariu, desigur dupa aranjarea acestor buturugi si plantarea tuturor plantelor. Unele radacini pot pluti in cazul in care se usuca. In cazul in care le vom tine in apa o perioada de timp, ele isi vor pierde flotabilitatea. Dacă tot plutestc, putem aseza deasupra lor o piatra care sa le tina pe substrat. Ulterior, dupa o saptamana sau putin mai mult, pietrele vor putea fi indepartare, deoarece radacinile se vor fi imbibat cu apa. Frunzele de Cryptocoryne se pot topi imediat după plantare. Cu toate acestea, rizomii lor sunt de obicei intacti şi vor dezvolta noi frunze. Acesta este un mecanism biologic care le permite să facă faţă schimbarilor, cum ar fi calitatea apei sau sursa de lumina. Din acest motiv, aceasta planta poate fi considerate ca fiind foarte rezistenta. Deşi ar fi o problemă în cazul în care frunzele s-ar topi chiar inainte de realizarea unor fotografii pentru un concurs, in realitate, daca lucrul acesta se intampla la setarea acvariului nu vor fi probleme, deoarece frunzele sănătoase se vor dezvolta ulterior. Frunzele moarte ar trebui sa fie scoase afara din acvariu, deoarece pot strica parametrii apei.
Exista si alte probleme specifice inceputului unui acvariu, cum ar fi incetinirea cresterii crevetilor sau chiar moartea acestora, cauza fiind insecticidele aplicate Cryptocoryne-lor sau Anubias-ilor crescute emers. Trecand peste toate problemele aratate mai sus, care pot fi rezolvate cu meticulozitate, intretinerea ulterioara a acvariului va fi mult mai usoara.